Μην αγχώνεσαι!! Δεν κάνει..

  1. Εκκίνηση του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος: Το άγχος ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας τον “κραδασμό” της καρδιάς, αύξηση του ρυθμού αναπνοής και αύξηση της αίσθησης εγρήγορσης.
  2. Εκκένωση Ενέργειας: Το άγχος είναι σχετικό με την εκκένωση ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιμετώπιση καταστάσεων κινδύνου. Αυτό σημαίνει αύξηση του επίπεδου γλυκόζης στο αίμα για επιπλέον ενέργεια.
  3. Ενεργοποίηση του Χρήστη (Fight or Flight): Το άγχος προετοιμάζει τον οργανισμό για την αντιμετώπιση του κινδύνου, ενεργοποιώντας την αντίδραση “πολέμα ή φύγε” (fight or flight). Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να παλέψει εναντίον του κινδύνου ή να τον αποφύγει.
  4. Αυξημένη Επιφυλακτικότητα και Επικέντρωση: Το άγχος μπορεί να βελτιώσει την επικεντρωμένη προσοχή, βοηθώντας τον οργανισμό να αντιληφθεί καλύτερα τον περιβάλλοντα κίνδυνο.
  1. Αναπνοή και Χαλάρωση:
    • Κοιλιακή Αναπνοή: Ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσεις. Εισπνοή με τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, κράτηση της αναπνοής για 4 δευτερόλεπτα, και εκπνοή με το στόμα για 4 δευτερόλεπτα (μοντέλο 4-4-4).
  2. Σωματική Δραστηριότητα:
    • Άσκηση: Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών, που έχουν θετική επίδραση στη διάθεση και μπορούν να μειώσουν το άγχος.
  3. Διατροφή:
    • Υγιεινή Διατροφή: Επίλεξε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιόρισε την κατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης, που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα άγχους.
  4. Υγιεινές Συνήθειες Ύπνου:
    • Προσαρμοσμένος Ύπνος: Προσπάθησε να διατηρείς μια κανονικότητα στις ώρες ύπνου σου για μια καλύτερη διαχείριση του άγχους.
  5. Καθημερινή Διαχείριση του Χρόνου:
    • Καθορισμός Προτεραιοτήτων: Διαχείριση του χρόνου για να μειώσεις το στρες. Καθορισμός προτεραιοτήτων και δημιουργία ρεαλιστικών στόχων.
  6. Μειονεκτήματα Πιέσεων:
    • Λήψη Δια-λειτουργικών Προσεγγίσεων: Μάθε να λες “όχι” όταν είναι αναγκαίο και να μην επιβαρύνεσαι υπερβολικά με επιπλέον ευθύνες.
  7. Αντιμετώπιση Προβλημάτων:
    • Διαχείριση Προβλημάτων: Μάθε να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα και να αναζητάς λύσεις αντί να αφήνεις τα προβλήματα να σε επηρεάζουν.
  8. Υιοθέτηση Τεχνικών Χαλάρωσης:
    • Οπτική Μεταφορά, Μέθοδος Χαλάρωσης: Τεχνικές όπως η άσκηση της οπτικής μεταφοράς (visualization) ή οι μέθοδοι χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top